flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд спорів про продовження строку для подання заяви для прийняття спадщини Монастирищенським районним судом у 2012 році

27 травня 2013, 11:26

 Розгляд спорів про продовження строку для подання заяви для прийняття спадщини Монастирищенським районним судом у 2012 році

 

Спадкуванням є перехід прав та обов»язків( спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Протягом 2012 року в провадженні Монастирищенського районного суду перебувало 99 цивільних справ про спадкове право, з яких розглянуто з постановленням рішення 85 справ, у 4 справах провадження закрито, 8 справ залишено без розгляду та 2 справи  залишилися нерозглянутими станом на 01.01.2013 року, з них по суддях: суддею Бурлакою М.В. розглянуто 13 справ,  Діденко Т.І.  -  28 справ, Мазай Н.В. - 26 справ, Ротаєнко Д.С.  - 30 справ.

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.  Часом відкриття спадщини у відповідності до ч.2 ст.1220 ЦК України є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини ( місце відкриття спадщини – останнє місце проживання спадкодавця чи інше - ст.1221 ЦК України). За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Протягом 2012 року суддями Монастирищенського районного суду розгянуто 30 справ про продовження строку для подання заяви про прийняття спадщини, з яких:  постановлено рішення про задоволення позову 23, про відмову у задоволенні позову у 2 справах, у 2 справах провадження закрито та 4 позови залишенно без розгляду.

Аналіз статистичних даних говорить про те, що позови про продовження строку для прийняття спадщини становлять приблизно 30 %  спадкових справ, які розглядалися судом у 2012 році, що свідчить про актуальність необхідності висвітлення даного питання у засобах масової інформації.

Також, вважаю за необхідне роз»яснити, що відповідно до ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною.  Відмова від прийняття спадщини може бути відкликана протягом строку, встановленого для її прийняття. 

Узагальнюючи вище викладене, вважаю за необхідне ро»яснити спадкоємцям їх право та можливість вирішити питання подання заяви про прийняття спадщини чи про відмову від неї у строк 6 місяців з дня відкриття спадщини та, що поновлення строку для подання  заяви про відмову від спадщини діючим законодавством  не передбачено. Подання заяв у зазначений законом строк звільнить Вас від необхідності в подальшому звертатися за вирішенням даного питання до суду, що в свою чергу тягне за собою матеріальні витрти по сплату судового збору, виготовлення та подання позовної заяви відповідної форми,  явки у судові засідання і т.д.