flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок та громадську безпеку. Статистика розгляду Монастирищенським районним судом Черкаської області справ, даного розділу за 2012 рік

16 травня 2013, 11:09

 «Адміністративні правопорушення, що  посягають на громадський порядок та громадську безпеку. Статистика  розгляду Монастирищенським районним судом Черкаської області справ,  даного розділу за 2012 рік.»

Законодавством  України громадським порядком визначено, систему суспільних відносин, що склалися на основі дотримання норм права, спрямованих на підтримання громадського спокою і моральності, взаємної поваги, належної поведінки громадян у громадських місцях, відносин у сфері соціального спілкування.   Громадський порядок - не що інше, як масштаб дозволеного: не кради, не зачіпай честі і гідності іншого, дотримуйся чистоти, пристойності.

Глава 14  Кодексу України про адміністративні правопорушення включає в себе статті що встановлюють відповідальність за порушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку.

 До таких правопорушень відносяться: дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП); поширювання неправдивих чуток (ст. 173-1 КУпАП); вчинення насильства в сім»ї, невиконання захисного припису або не проходження корекційної програми (ст. 173-2 КУпАП).

Законом України  «Про попередження насильства в сім'ї» насильство в сім»ї буває фізичним, сексуальним, психологічним (шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування) чи економічним (умисне позбавлення житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я).

            Також до порушень, що посягають на громадський порядок та громадську безпеку, також відносяться: стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і в не відведених для цього місцях або з порушенням установленого порядку (ст. 174 КУпАП); порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (ст. 175 КУпАП); куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (ст. 175-1 КУпАП).

            Законом України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення" куріння тютюнових виробів забороняється: у ліфтах і таксофонах; у  приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів;  на дитячих майданчиках;  у    приміщеннях   та   на   території   спортивних   і фізкультурно-оздоровчих  споруд  та  закладів  фізичної культури і спорту;  у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах;  у транспорті загального користування, що використовується  для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення;   у   приміщеннях  органів  державної  влади  та  органів місцевого самоврядування, інших державних установ;    на    стаціонарно   обладнаних   зупинках   маршрутних транспортних засобів. Також забороняється,  крім  спеціально  відведених для цього місць,  куріння тютюнових виробів:  у  приміщеннях  підприємств,  установ та організацій усіх форм власності;  у  приміщеннях  готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків;в аеропортах та на вокзалах.

   Порушеннями громадського порядку та громадської безпеку також є: виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення (ст. 176 КУпАП); придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення (ст. 177 КУпАП); виготовлення, придбання, зберігання або реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв або тютюнових виробів (ст. 177-2 КУпАП); розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п»яному вигляді (ст. 178 КУпАП).

            Відповідно до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", забороняється споживання   пива    (крім безалкогольного), алкогольних та слабоалкогольних напоїв, вин столових:   у закладах охорони здоров'я, крім споживання столових вин на  території санаторіїв у спеціально відведених місцях;  у навчальних та освітньо-виховних закладах;    у    громадському    транспорті    (включаючи    транспорт
міжнародного сполучення),  на  зупинках  транспорту,  у  підземних
переходах;
  у закладах культури; у  закритих  спортивних  спорудах (крім пива у пластиковій
тарі);
у ліфтах і таксофонах; на дитячих майданчиках;  на спортивних майданчиках;  у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ.  Також забороняється  поява в громадських місцях у п'яному вигляді.

    Також, порушеннями громадського порядку є: розпивання спиртних напоїв на виробництві (ст. 179 КУпАП); доведення неповнолітнього до стану сп»яніння (ст. 180 КУпАП); азартні ігри, ворожіння в громадських місцях (ст. 181 КУпАП); заняття проституцією (ст. 181-1 КУпАП); порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях (ст.182 КУпАП); завідомо неправдивий виклик спеціальних служб (ст. 183 КУпАП); невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов»язків щодо виховання дітей (ст. 184 КУпАП).

За вказані вище адміністративні правопорушення, що посягають  на  громадський порядок та громадську безпека, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді:  попередження;  накладення штрафу від трьох до тридцяти неопадткованих мінімумів доходів громадян;  громадські роботи від 20  до 60  годин;  виправні роботи на строк від  одного до двох місяців; адміністративний арешт до п»ятнадцяти діб.  Також за дані правопорушення, передбачена конфіскація   фальсифікованих алкогольних напоїв, тютюнових виробів та обладнання для їх вироблення.

Протягом 2012 року в провадженні Монастирищенського районного суду Черкаської області перебувало 381 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку, з яких на кінець звітного періоду розглянуто 341. При цьому призначено покарання у виді штрафу 252 особам; у виді адміністративного арешту - 81; у виді громадських робіт – 18; Закрито провадження у 14 справах, 16 справ повернуто для належного оформлення.  Оскарження  в апеляційному порядку  справ,  про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку, протягом 2012 року, не було.

Однак Законом передбачено право на оскарження постанов по справам про адміністративне правопорушення до апеляційного суду,  особою, щодо якої винесено постанову, а також потерпілим. Скаргу  на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути  подано протягом десяти днів з дня винесення постанови.

            Сума, присудженого до стягнення у 2012 році, штрафу становить 13889 гривень, з якої 11832  гривень громадянами сплачено добровільно. На примусове виконання до відділу ДВС Монастирищенського районного управління юстиції, рішень суду  у справах про притягнення до адміністративної відповідальності, які набрали законної сили цього ж року,  направлено на  суму 2057 гривень.

            Радимо всім ознайомитись із Кодексом України про адміністративні правопорушення, для того,  щоб уникнути багатьох прикрих та неприємних ситуацій. Поважайте закон та утримуйтесь від можливих порушень!

 

 

            Суддя Монастирищенського

            районного суду                                                                                           Н.В. Мазай