flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Інформація про розгляд Монастирищенським районним судом справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальностіза адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку в 2011 році»

28 березня 2012, 12:21
«Інформація про розгляд Монастирищенським районним судом справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальностіза адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку в 2011 році»
В процесі реформування українського суспільства важливе місце посідає адміністративно-правова реформа, проведення якої є життєво необхідним внаслідок змін в економічному, соціальному та політичному житті країни.
Особливої актуальності набуває вирішення проблеми щодо боротьби з адміністративними проступками та іншими правопорушеннями. Окреме місце серед них посідають адміністативні правопорушення, що посягають на громадський порядок та громадську безпеку. До таких правопорушень відноситься: дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП), поширювання неправдивих чуток (ст. 173-1 КУпАП), вчинення насильства в сім»ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми (ст. 173-2 КУпАП), стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і в не відведених для цього місцях або з порушенням установленого порядку (ст. 174 КУпАП), порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (ст. 175 КУпАП), куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (ст. 175-1 КУпАП) виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення (ст. 176 КУпАП), придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення (ст. 177 КУпАП), виготовлення, придбання, зберігання або реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв або тютюнових виробів (ст. 177-2 КУпАП), розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п»яному вигляді (ст. 178 КУпАП), розпивання спиртних напоїв на виробництві (ст. 179 КУпАП), доведення неповнолітнього до стану сп»яніння (ст. 180 КУпАП), азартні ігри, ворожіння в громадських місцях (ст. 181 КУпАП), заняття проституцією (ст. 181-1 КУпАП), порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях (ст.182 КУпАП), завідомо неправдивий виклик спеціальних служб (ст. 183 КУпАП), невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов»язків щодо виховання дітей (ст. 184 КУпАП).
Протягом 2011 року в провадженні Монастирищенського районного суду Черкаської області перебувало 367 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку, з яких на кінець звітного періоду розглянуто 341. При цьому призначено покарання у виді штрафу 217 особам; у виді адміністративного арешту - 102;у виді попередження – 2, у виді громадських робіт – 2; Закрито провадження у 17 справах, 26 справ повернуто для належного оформлення. У одній справі про притягнення неповнолітнього до адміністративної відповідальності застосовано заходи впливу, передбачені ст.24-1 КУпАП- застереження.
У 2011 році рішення Монастирищенського районного суду в справах про притягнення осіб за вчинення адміністративних правопорушень,що посягають на громадський порядок і громадську безпеку в апеляційному порядку не оскаржувались.
Сума присудженого до стягнення у 2011 році штрафу становить 12529 гривень, з якої 10438 гривень громадянамисплачено добровільно. У 2011 році направлено на примусове виконання до відділу ДВС Монастирищенського районного управління юстиції рішення у справах про притягнення до адміністративної відповідальності, які набрали законної сили цього ж року, на суму 2091 гривень.
Згідно ст. 63 Конституції України особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім»ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом, проте пояснення правопорушника допомагає суду встановити обставини правопорушень.
 
Суддя Монастирищенського
районного суду                                                                                           Т.І. Діденко