flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп»яніння.

13 березня 2019, 11:23

Відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп»яніння.

Відповідальність за керування автомобілем у стані сп'яніння передбачена статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За цією статтею можуть бути притягнуті до відповідальності особи, які самі керували транспортним засобом у стані сп'яніння; передали керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані сп'яніння; відмовилися від проходження медичного огляду на стан сп'яніння.

За вчинення зазначених дій частиною 1 статті 130 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу розміром шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 10 200,00 грн та позбавлення права керування транспортним засобом строком на один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

У разі повторного вчинення протягом року правопорушень, передбачених частиною першою зазначеної статті, особа буде притягнута до відповідальності у вигляді штрафу розміром 20 400,00 грн та позбавлення права керування транспортним засобом строком на три роки і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого. 

Якщо особа притягалася до відповідальності по даній статті два рази протягом року, в третій раз штраф становитиме 40 800,00 грн, також, така особа буде позбавлена права керування транспортним засобом строком на дессять років і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу. У разі несплати правопорушником штрафу у строк 15 днів у порядку примусового виконання з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу.

До осіб, які передали право керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані алкогольного сп'яніння, застосовується лише штраф без позбавлення права керування транспортним засобом, але якщо таке правопорушення було вчинено повторно протягом року, суд може винести рішення про оплатне вилучення транспортного засобу.

За період 2018 року до Монастирищенського районного суду Черкаської області надійшло - 98 справ про керування транспортними засобами особами в стані сп»яніння, повернутих – 9, з них для належного оформлення - 6. Розглянутих -84 справи, накладено адміністративних стягнень – 77, застосовано заходів впливу- 3, закрито провадження за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення – 4. На - 77 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму 805800 грн, з них сплачено добровільно - 489600 грн., 62 особи позбавлено права керування транспортними засобами.

 

Суддя Монастирищенського

районного суду                                                             Т.І.Діденко