flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стаття в газету «Доступ до публічної інформації»

28 листопада 2017, 12:58

Стаття в газету «Доступ до публічної інформації»

 

Відповідно до положень статті 1 Закону «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон) публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом. Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 5 Закону визначено шляхи доступу до інформації, а саме: систематичне та оперативне оприлюднення інформації в офіційних друкованих виданнях, на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет, на інформаційних стендах та надання інформації за запитами на інформацію.

Монастирищенським районним судом Черкаської області  на виконання вимог Закону  та для зручності громадян району створений та функціонує офіційний веб-сайт суду в мережі Інтернет. На веб-сайті громадяни можуть ознайомитися з  інформацією про організаційну структуру, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності суду;  загальні правила роботи установи, правила внутрішнього трудового розпорядку; звіти про діяльність суду;  інформацію про місцезнаходження, поштову адресу, номери засобів зв'язку, адреси офіційного веб-сайту та електронної пошти; прізвище, ім'я та по батькові, службові номери засобів зв'язку, адреси електронної пошти голови суду, суддів та керівника апарату суду, його заступника, канцелярії суду; вакансії, порядок та умови проходження конкурсу на заміщення вакантних посад.

Варто звернути увагу, що на офіційній веб-сайті суду розміщена  інформація щодо розгляду конкретної справи в режимі онлайн. Так, подавши позов до суду, через декілька годин в розділі «Громадянам» в рубриці  «Список автоматично розподілених судових справ» Ви зможете дізнатися який суддя Монастирищенського районного суду Черкаської області буде розглядати Вашу справу,  номер справи, за яким Ви зможете відслідковувати інформацію щодо стадій розгляду. Якщо справу розглянуто, Ви можете переглянути ухвалене рішення, натиснувши на потрібну справу в розділі «Громадянам» в рубриці «Список автоматично розподілених судових справ». Коли ж на рішення подано апеляційну скаргу, відповідну інформацію  Ви можете знайти в рубриці «Список апеляційних скарг».

Також через веб-сайт Монастирищенського районного суду Черкаської області Ви можете звернутися з запитом на отримання публічної інформації через Електронну форму для електронного інформаційного запиту на отримання публічної інформації в розділі «Громадянам».

Для зручності громадян – відвідувачів суду у фойє суду розміщено інформаційні стенди, на яких Ви також зможете віднайти необхідну Вам інформацію.

Одним із шляхів забезпечення доступу до публічної інформації є надання інформації за запитами на інформацію. Надання публічної інформації Монастирищенським районним судом Черкаської області здійснюється у відповідь на інформаційний запит. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Письмовий запит подається в довільній формі. Запит на інформацію має містити: ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є; загальний опис інформації або вид, назва, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо.

Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту. Клопотання про термінове опрацювання запиту має бути обґрунтованим.

У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

 Так, за період з 01.01.2017 до 20.11.2017 до Монастирищенського районного суду Черкаської області надійшло 13 запитів на отримання публічної інформації, 13 з яких задоволено та надано необхідну інформацію запитувачам.

 

Керівник апарату суду                           Ю.М.Жежер

23.11.2017