flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Усиновлення в умовах воєнного стану

06 лютого 2023, 09:54

На період воєнного стану процедура усиновлення не змінювалася і тому усиновлення відбувається на загальних підставах, з урахуванням підстав і порядку, встановленого Сімейним Кодексом України та постановою Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2008, якою затверджено Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.

Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Це єдина форма сімейного виховання, за якої дитина повністю втрачає зв'язки зі своєю біологічною сім'єю.

Так, усиновленою може бути дитина (стаття 6 Сімейного кодексу України) та у виняткових випадках суд може постановити рішення про усиновлення повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування.

Усиновити можна: дитину - сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, дитину, нотаріальну згоду на усиновлення якої надали її батьки, і яка в обов'язковому порядку перебуває на обліку з усиновлення.

Цей облік ведуть служби у справах дітей та Національна соціальна сервісна служба. Діти, які сиротіють у зв'язку з воєнними діями, ще не перебувають на обліку з усиновлення. Отже, розпочати процедуру їх усиновлення наразі неможливо. Якщо дитина має братів і сестер, їх заборонено роз'єднувати – діти повинні бути усиновлені разом в одну сім'ю.

Перелік осіб, які можуть бути усиновлювачами, передбачені ст. 211 Сімейного кодексу України, ст. 212 Сімейного кодексу України передбачено перелік осіб, які не можуть бути усиновлювачами, а ст. 213 Сімейного кодексу України передбачено перелік осіб, які мають переважне перед іншими право на усиновлення дитини.

В Україні ведеться як облік дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які можуть бути усиновлені, передані під опіку, піклування чи на виховання в сім'ї громадян, так і облік осіб, які бажають усиновити дитину, відповідно до норм чинного законодавства.

Законодавством України заборонено посередницьку, комерційну діяльність щодо усиновлення дітей.

Усиновлення може здійснюватися, як за згодою батьків, так і без згоди батьків.

Усиновлення дитини здійснюється за вільною, безумовною, письмовою, нотаріально посвідченою згодою її батьків, яка може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку.

Усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: невідомі; визнані безвісно відсутніми; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється; протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім'ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу. Усиновлення дитини може бути проведено без згоди повнолітніх батьків, якщо судом буде встановлено, що вони, не проживаючи з дитиною понад шість місяців без поважних причин, не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її.

Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити, яка дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров'я.

Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв'язку з віком або станом здоров'я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім'ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Забезпечується таємниця усиновлення, відповідно до норм чинного законодавства.

Особи, які розголосили таємницю усиновлення, несуть відповідальність, встановлену законом.

Так, Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, який затверджено Законом України № 2102-ІХ від 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався, востаннє Указом Президента України від т07.11.2022 № 757/2022 та який затверджено Законом України «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" № 2738-IX від 16.11.2022 з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб.

Від початку повномасштабної війни в Україні процедура усиновлення зазнала певних змін.

Упродовж першого місяця після початку повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну усиновлення було призупинено, у зв’язку із проблематикою дотримання передбаченої законодавством процедури.

У квітні Верховна Рада опублікувала повідомлення про те, що на період воєнного стану процедура усиновлення не змінювалася, усиновлення відбувається на загальних підставах, з урахуванням норм національного законодавства. Тобто про призупинення процедури усиновлення не йшлося.

Перші від початку війни зміни до процедури усиновлення були внесені 24.05.2022. Відповідно до них встановлено перелік документів та порядок, як забрати усиновлену дитину (зокрема, у присутності посадової особи консульської установи України), якщо дитина тимчасово переміщена (евакуйована) за межі України під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану.

Подальші процедурні зміни були внесені 31.05.2022, зокрема, ними передбачено цифровізацію процесів усиновлення та створення єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів (також опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів), що ведеться в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

В умовах воєнного стану усиновлення дітей, які перебувають на території України, можливе лише в тих регіонах, де немає воєнних дій і працюють державні органи влади України. Офіційну інформацію стосовно дітей, які підлягають усиновленню, має право надавати служба у справах дітей за місцем, де дитина перебуває на обліку та лише кандидатам в усиновлювачі. Задля того, аби стати на облік потенційним усиновлювачам потрібно довести, що вони відповідають вимогам для усиновлення і зібрати необхідний пакет документів.

Процедура усиновлення дітей в Україні не призупинена на час дії воєнного стану, лише стала менш передбачуваною та більш ризиковою з об'єктивних причин.

Не існує спрощеної або пришвидшеної процедури усиновлення дітей під час війни. Усиновлення здійснюється на загальних підставах з урахуванням норм чинного національного законодавства.

Усиновлення дитини за якоюсь спрощеною чи пришвидшеною процедурою, особливо в умовах воєнного стану, може лише порушити найвищі інтереси дітей, тому саме зараз вкрай важливо ретельно перевіряти кандидатів в усиновлювачі та статус дитини, яку бажають усиновити.

Так, в провадженні Монастирищенського районного суду Черкаської області у період часу із 24.02.2022 до 31.12.2022 справ про усиновлення не перебувало.

 

Помічник судді Монастирищенського

районного суду Черкаської області                                             Інна ПОБЕРЕЖЕЦЬ